Pachnie masłem, pomaga alzheimerowi

2 sierpnia 2012, 12:53

Diacetyl (DA) nadaje charakterystyczny maślany smak i zapach popcornowi do mikrofalówek, margarynom czy pieczywu. Choć występuje naturalnie także w fermentowanych napojach, np. piwie, wydaje się, że właśnie przez DA pracownicy przemysłu spożywczego mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera. Dzieje się tak, gdyż diacetyl nasila proces agregacji neurotoksycznego białka beta-amyloidu.



Mikrosatelita zamruga kodem Morse'a

31 lipca 2012, 09:20

Pod koniec zeszłego tygodnia do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej dotarł bezzałogowy statek towarowy z jedzeniem, ubraniami, wyposażeniem i serią miniaturowych satelitów CubeSat. Jeden z nich - FITSAT-1 (inaczej NIWAKA) - będzie nadawał wiadomości kodem Morse'a. Co ważne, ma je być widać z Ziemi.


Ciemniejsi lecą dalej

30 lipca 2012, 12:50

Danaidy wędrowne (Danaus plexippus) z czerwieńszymi skrzydłami latają dalej niż jasnopomarańczowe motyle.


Sód i wapń jadą na jednym wózku...

25 lipca 2012, 12:11

Dieta obfitująca w sól zmniejsza zawartość wapnia w organizmie. Odkrycie naukowców z University of Alberta wyjaśnia, czemu miłośnicy słonych potraw częściej zmagają się z osteoporozą czy kamicą nerkową (American Journal of Physiology – Renal Physiology).


500 terawatów laserowej mocy

20 lipca 2012, 16:51

Przed dwoma tygodniami National Ignition Facility pobiło swój własny rekord mocy wygenerowanego impulsu laserowego. Pracujące tam lasery wygenerowały 192 wiązki o łącznej mocy 500 terawatów, a do celu dotarło 1,85 megadżula energii


Ubytek siarki to nie problem

19 lipca 2012, 13:19

Obserwacje pracy działających baterii siarkowo-litowych pozwoliły na obalenie jednej z najpopularniejszych teorii ich dotyczących i umożliwią w przyszłości udoskonalenie tych obiecujących urządzeń.


Akumulacja sodu w mózgu markerem neurodegeneracji w SR

17 lipca 2012, 15:34

Wykryta za pomocą rezonansu magnetycznego akumulacja sodu w mózgu może być biomarkerem degeneracji neuronów w przebiegu stwardnienia rozsianego (Radiology).


Wyhodujmy sobie liczącą muszkę...

16 lipca 2012, 09:56

Kanadyjsko-amerykański zespół wyewoluował populację muszek owocowych, które potrafią liczyć.


Efekt starzenia wzorca utrudnia rozpoznanie tęczówki

13 lipca 2012, 09:41

Od początku istnienia technik biometrycznych zakładano, że właściwości tęczówki są stałe w ciągu życia człowieka i w związku z tym można je wykorzystywać podczas identyfikacji właściciela. Badania naukowców z Uniwersytetu w Notre Dame wykazały jednak, że to nieprawda i starzenie tęczówki sprawia, że trafność rozpoznania wolno spada z czasem.


Ta sama liczba kalorii syci bardziej w kawałkach

10 lipca 2012, 11:46

Co bardziej syci i nagradza: kilka kawałków pożywienia czy jedna równoważna kalorycznie porcja? Okazuje się, że i dla zwierząt, i dla ludzi odpowiedź jest oczywista - "zwielokrotniony" pokarm jest lepszy, bo wydaje się, że jest go więcej.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy